Stockholmsturbo

När jag flyttade från Gotland till Vallentuna för 5 år sedan tyckte jag att det var ren lyx att det gick ett tåg mot Sthlm C varje halvtimme, som dessutom tog mig in på bara 30 minuter. Jag rörde mig dock mest här ute i förorten de första åren, men drog mig allteftersom mer och mer in mot storstaden och Stockholmsturbon som jag hade hört talas om. Där inne gick tågen (tunnelbanan) var femte minut, om inte ännu oftare, och jag tänkte att jag aldrig skulle behöva skynda mig till ett tåg igen. Men med fler möjligheter kommer också fler risker till misslyckande. Förr hade jag varit jättenöjd om ett tåg tog mig fram till min destination så lite som 30 minuter för tidigt, men nu ligger jag minsann och balanserar på gränsen, och det tycks jag inte vara ensam om i denna stad. I tunnelbanetrapporna far folk upp och ner och slänger sig in i knökfulla vagnar trots att informationstavlan visar att nästa kommer om 2 minuter. Människoströmmarna liknar mest gnuhjordar där varje felsteg skulle leda till en säker död. (Ja, precis som i Lejonkungen.)

Trots min medvetenhet om detta upptrappade hets blir jag ändå fruktansvärt irriterad på sk. långsamtgående människor, eftersom jag blivit en av gnuerna i hjorden. Det ska fanimig inte komma en jävla flodhäst och hejda min sekundplanerade framfart.

När jag var i Göteborg i somras tyckte jag mer att tempot kunde liknas vid girafflunkande. Spårvagnarna gick så långsamt att jag ibland ställde mig upp för att säkerställa att de inte drogs av ett gäng gamla nötkreatur. Varningssignalerna vid korsande övergångsställen är antagligen totalt onödiga då jag tvivlar på att man skulle skada sig om man väl blev påkörd.  Även detta frestade på mina nerver där jag satt och gungade ombord spårvagnen för att bidra med lite rörelseenergi.

Ändå sitter jag här och känner att det vore så skönt om man kunde varva ner lite, samtidigt som jag nästan är beredd att slå mig fram på gatorna när jag inte har fri passage i min Stockholmsturbo.

Kommentarer
Plymen skrev:

Ja det är precis som en masspsykos med alla människor som halvspringer likt en karavan av myror här i stan. Man rycks med i detta tempo vare sig man vill det eller inte. Å det äär så störande om just någon stannar upp och blockerar ens väg fram till målet... Ibland så när man lämnar Stockholm och kommer till mindre ställen så tycks allt gå i slowmotion och då blir man stressad utav det också. Då längtar man tillbaks till pulsen som finns här i storstan. Men såklart så måste man ju försöka kunna slappna av även i denna miljö. Jag tycker att Stockholm har så många oaser där man kan dra sig undan och finna lite lugn o ro. Det är nog den mixen jag gillar med den här stan trots allt. Annars hade jag inte valt att ha levt här faktiskt mer än halva livet nu!

2008-11-23 @ 12:44:05
URL: http://www.mobilblogg.nu/plymen
TipsarJoel skrev:

Du har så rätt. Man både hatar och älskar det, och som du säger, ifall det inte fanns dessa oaser här och där skulle jag aldrig orka med att bo här. Så länge man inte får en hjärtinfarkt så är väl tempot en bra sak antar jag, tid är ju pengar.

2008-11-23 @ 21:24:32
URL: http://joeltipsar.blogg.se/
S skrev:

Man kan bli galen för mindre. Jag var i Skåne i somras och höll på att få ADHD-utbrott stup i kvarten. Värst var det nog vid bankomaten, där alla tog god tid på sig och dessutom skulle stå kvar och läsa kvittot, samt städa plånboken... Gaaah! Move it, people! /S, stressad stockholmare.

2008-11-26 @ 08:40:57
URL: http://manzuri.wordpress.com/
TipsarJoel skrev:

Tell me about it. Jag har faktiskt en bankomathistoria från Falun. En kvinna slank precis framför mig och min bror och hade tydligen fel på kortet. Detta konstaterade hon dock först efter 15 försök och först då steg hon LÅNGSAMT och svärande åt sidan.

2008-11-26 @ 09:48:50
URL: http://joeltipsar.blogg.se/

Den nyfikne får återkomma, för svar på sin kommentar.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Till bloggens startsida
Trackback
RSS 2.0